ΕΣΠΑ ΛΟΓΟΤΥΠΟ1 ΕΣΠΑ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Η συμβολή του εντατικού εμβολιασμού για τον HPV στο σύστημα υγείας της Σκωτίας

HPV εμβολιασμός

Νέα έρευνα δείχνει ότι, στην Σκωτία, ο συστηματικός εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων έχει οδηγήσει σε ‘δραματική’ μείωση των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που έχει συνδεθεί με την εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου.

Ερευνητές δηλώνουν πως ο εμβολιασμός έχει οδηγήσει στην σχεδόν ολοκληρωτική εξάλειψη των προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου σε νεαρές γυναίκες από τότε που αυτός εισήχθη, σχεδόν 10 χρόνια πριν.

Κατά την τελευταία 10ετία κορίτσια ηλικίας 12 με 13 ετών εμβολιάστηκαν κατά του ιού, και αυτός ο μαζικός εμβολιασμός κάλυψε σχεδόν το 90% του πληθυσμού κοριτσιών σε αυτές τις ηλικίες. Τα αποτελέσματα αυτού του μαζικού εμβολιασμού προ 10ετίας, ήταν η ραγδαία μείωση (της τάξεως του 90%) των εντοπισθέντων προκαρκινικών αλλοιώσεων, μετά από έρευνα που διεξήχθη σε 140000 γυναίκες που είχαν υποβληθεί στον εν λόγο εμβολιασμό.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως ο εμβολιασμός ‘‘υπερέβη τις προσδοκίες’’ και ότι το εμβόλιο χαρακτηρίζεται ως ‘‘υψηλής αποτελεσματικότητας’’, και αναμένεται να μειώσει τα περιστατικά λοίμωξης από τον HPV.

Πηγή:
https://www.newscientist.com/article/2198814-scotlands-hpv-vaccine-linked-to-near-elimination-of-cervical-cancer/?utm_term=Autofeed&utm_medium=SOC&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR28fonyQWZvevAqRt5AaLkITwHr1Nh_FWstKJMrcSnEZJfKouSvs2gXmpY#Echobox=1554412812